Nedjelja, 02 Travanj 2023 09:33

SHAKE IT BABY – LAKMUS TRAKICE I SUBLIMACIJA #262

Napisao
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
SHAKE IT BABY – LAKMUS TRAKICE I SUBLIMACIJA  #262 foto: Vedran Tolić

Sigurno ste čuli za slučaj zagrebačke srednje škole i snimku profesora kemije koji je izvodeći jedan od pokusa – malo je reći - pretjerao. Ne znam je li ga ponijela kemija, ali u kemijskom zanosu prilikom pokusa iz staklene posude – ne znam je li bila epruvete, Petrijeva zdjelica ili Erlenmeyerova tikvica jer kemiju sam imao samo u osnovnoj školi – izlazilo je pjena…nešto…, a profesor je cijelom performansu dodao i zvučne efekte.
Referirajući se na slučaj Monice Lewinsky i Billa Clintona i njihove svjetski poznate afere iz ovalnog ureda.
Profesor je pod dojmom kemijske reakcije govorio: „Shake it, baby… I’m shaking, sir… Oh, oh… C’mon baby… I’m Bill Clinton… Oh, Monica, Monica…“ dok je „pjena/nešto“ štrcala po stolu i podu razreda.Ja se kemije iz osnovne škole slabo sjećam i ono što znam je to da nismo imali ovakve živopisne profesore. Naša profesorica je odbrojavala dane do mirovine i više nam je pričala o svojim mačkama nego što nas je podučavala o molekulama, ionima, sumporu, kiselinama, lužinama, ugljiku i ostalim stvarima koje smo trebali znati…
Sjećam se lakmus trakica i pokusa iz sublimacije.
Niti jednog drugog pokusa se ne sjećam i nisam siguran koliko smo ih imali prilike vidjeti. Sve je to u nekoj magli.
Ne znam je li do profesorice ili predmeta, ali kemija mi je vrlo brzo nakon srednje škole ostala u kategoriji mutnih i dalekih sjećanja. Kemija mi je postala povijest.

Da smo imali profesora ili profesoricu koji su nastavi pristupali drugačije vjerojatno bi u glavi ostalo nešto više. Ovako je ostalo sve na lakmus trakicama i sublimaciji.
Ne mislim da je naša profesorica trebala nastavi pristupati kao ovaj profesor, ali da je nastavu mogla učiniti zanimljivijom i interaktivnijom – mogla je.
Što se tiče ovog „shake it“ slučaja, pokušavam shvatiti što je profesor želio postići. Ako je trebalo ispasti komično nije. Ispalo je upravo suprotno. Jadno i tužno.
Prije svega – krajnje neprimjereno. Nema govora kako ovakvim stvarima nije mjesto na nastavi, a još je teže prihvatiti da to čini profesor.
Zna se ili bi se trebalo znati kako se tko i na kojem mjestu treba ponašati.  

Mogu razumjeti kako se današnji profesori moraju svojski potruditi ne bi li nastavu učinili zanimljivijom svojim učenicima jer vremena su se i te kako promijenila. Kao i generacije.
Današnjim klincima dostupno je sve uz nekoliko klikova.
Današnje generacije ne razmišljaju i ne promišljaju na način kako smo to činili mi. Živjeli smo u vremenu u kojem smo živjeli i nismo imali svijet na dlanu kao što to mladi imaju danas.
Jasno mi je da svaki profesor želi napraviti iskorak kako učenici ne bi zijevali, dosađivali se i odbrojavali minute do školskog zvona, ali neke granice moraju postojati.
Po mom mišljenju – u ovom slučaju granica je prijeđena.

Ne sumnjam u stručnost i znanje profesora. Koliko sam uspio razaznati iz snimke, radi se o starijem profesoru koji iza sebe ima sati i sati nastave. Možda je zbog njegova znanja netko od njegovih bivših učenika zavolio kemiju i odlučio je studirati. Moguće je.
Ovdje se referiram isključivo na ovu snimku za koju i dalje smatram da nije u redu. Nije prihvatljiva i nije primjerena. U školi za vrijeme izvođenja nastave.
Uostalom, što današnjim klincima znači afera Monice Lewinsky i Bill Clintona. Pa to je bilo prije dvadeset i pet godina. Ej, dvadeset i pet godina.
Uzalud je profesor stenjao jer ovi klinci se nisu niti rodili kad je to bilo aktualno i ne znači im ništa. Samo loša fora i profesor koji se kompromitirao.

U cijeloj priči čude me reakcije po bespućima interneta na ovu snimku. Količina mržnje i negative koju pojedini komentatori imaju je zastrašujuća. Pitam se ponekad u kakvom to društvu živimo.
Mnogi su profesora proglasili bolesnikom, pedofilom, seksualnim zlostavljačem…
Drugi su zagovarali momentalni otkaz i nemogućnost rada niti u jednoj hrvatskoj školi.
Treći su pak spominjali oštre dopise koje će uputiti u resorno ministarstvo i zatražiti da se profesora pod hitno makne iz sustava.
Čudo jedno koliko je drastičnih rješenja i prijedloga bilo. Zabrinjavajuće. Iskreno, to me mnogo više brine od neprimjerene fore profesora kemije.
Nitko ne bi stao na loptu. Svi bi odmah drastično kažnjavali. Razapeli čovjeka. Možda i prognali iz Hrvatske.

Neki su izrazili ozbiljnu zabrinutost za moralnu higijenu svoje djece.
Danas, u 21. stoljeću kad je na internetu dostupno sve, ali doslovno sve – neki se brinu za svoju djecu. Pa pornografski sadržaj dostupan je od 24/7 i nema kategorije koja se ne može pronaći.
Današnjim srednjoškolcima seks nije nepoznanica. O njemu uče u školi, a i godine su to kad hormoni i te kako rade pa mnogi počinju eksperimentirati. Dio srednjoškolaca sigurno se već upustio i u spolne odnose (mladi – koristite zaštitu) i po meni razloga za brigu moralne čistoće djece ne bi trebalo biti. Znaju oni i više nego što mi roditelji mislimo da znaju.
Čuo sam i priče kako neke srednjoškolke imaju svoje OnlyFans profile.  
U današnje vrijeme i to je moguće.

Bez obzira na dostupnost raznih sadržaja i razinu znanja/upućenosti današnjih srednjoškolaca – i dalje stojim kod toga kako je ovaj postupak profesora neprimjeren i mjesto mu nije u školi.
Cijela ova priča ne bi ni postala priča da nema mobitela jer da nema mobitela i da netko nije snimio profesora u pokusu – nitko ne bi znao.
Mobiteli ne bi trebali biti na nastavi, učenici ne bi trebali snimati profesore i bez njihova znanja objavljivati te snimke. Gdje su privole, GDPR…
Da nema mobitela ova snimka ne bi nastala, a djeca bi prepričavala ovu profesorovu eskapadu i to bi bilo to.
Ovako se cijela priča zakomplicirala, snimka je završila u javnosti i neka svatko snosi svoj dio odgovornosti.

S jedne strane imamo ovakve situacije, a s druge pak strane potpuno drugi slučaj.
Iz iste te Amerike gdje su Monica i Bill imali aferu pa dvadeset i pet godina kasnije završili i u pokusu iz kemije dolazi potpuno nevjerojatna priča.
Jedna profesorica povijesti dobila je otkaz jer je djeci pokazala kip Davida.
Na nastavi su obrađivali renesansu, a učiteljica je učenicima pokazala fotografiju Michelangelova Davida. Ovaj renesansni „nudist“ izazvao je zgražanje i sablazan.
Ne kod djece već kod roditelja.
Šokirani roditelji isposlovali su sirotoj učiteljici otkaz jer djeca su navodno bila „jako uznemirena“.
U jednoj ultra liberalnoj Americi ???
Slažem se da granice moraju postojati i ne treba ih prelaziti, ali ovo je zaista previše.
Pitam se što je iduće?

Naša web stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.