Nedjelja, 18 Prosinac 2022 11:03

BOŽIĆNI JE TJEDAN – OD BLAGDANA IZVUCITE ONO NAJBOLJE #249

Napisao
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
BOŽIĆNI JE TJEDAN – OD BLAGDANA IZVUCITE ONO NAJBOLJE  #249 foto: Vedran Tolić

Novi je tjedan. Odmah na početku – sorry. Dugujem ispriku.
Dobio sam nekoliko upita prošli tjedan što se dogodilo i zašto nije bilo nove kolumne. Iako sam odgovoran i redovit po pitanju obveza, prošli tjedan bio je slavljenički. Gospoja i ja slavili smo prvih dvadeset godina braka, a tu okruglu brojku odlučili smo proslaviti putovanjem.
Otišli smo na četiri dana i jednostavno nije bilo vremena za pisanje. Nas dvoje, bez klinaca…bez svakodnevnih poslovnih obveza...gomile mailova i brojnih telefonskih razgovora. Bilo je opušteno, a čovjek se vrlo lako prepusti tom osjećaju. Potrebno je samo spakirati kofer i otići negdje. Čim se promijeni okolina, promijeni se „state of mind“. Sve je drugačije, opuštenije, ljepše.
Zahvaljujem na razumijevanju.


Dodajmo prošlom tjednu i fantastičan uspjeh naših nogometaša. Vjerujem da ste svi pratili s više ili manje drame utakmice koje su iza nas. Nikome nije bilo lako jer u nekim trenucima bila je uistinu prava drama. Srećom, drama se nije pretvorila u tragediju već u veselje i slavlje. Kako god – gotovo je. Što smo se živcirali, živcirali smo se. Medalja je oko vrata, treća smo reprezentacija u svijetu i još jednom dokazali kako smo mala nacija za velike sportske uspjehe. Po stranim portalima se čude što se u Hrvatskoj slavi bronca kao da je zlato, ali tko gubi ima se pravo ljutiti. Siguran sam kako bi se većina nogometnih nacija rado zamijenila s Hrvatskom. Biti treći u svijetu uistinu nije mala stvar pa kome pravo, kome krivo.

Bez obzira na sve, stigao nam je novi tjedan. I to kakav tjedan. The tjedan. Tjedan nad tjednima. Po meni, najljepši tjedan u godini.
Ne znam kakvi ste vi po pitanju zimskih praznika i blagdana, ali ja obožavam i Božić i Novu godinu. Uobičajeno je prosinac jedan od mjeseca u godini u kojem najviše radim. Gotovo svaki vikend na putu… gomila stvari koje treba završiti jer godina ide prema kraju i treba raščistiti sve otvorene stvari.
Ove godine stvari su se posložile tako da je obveza manje i neću lagati – odgovara mi ova laganini opcija. Ne smeta čak ni neka prehlada/viroza koja me ulovila. Adrenalin je popustio, imunitet oslabio i malo sam grintav i kilav, ali bit će to sve ok.

Uostalom, stigao nam je tjedan. Tjedan kad sve stavljamo sa strane i u potpunosti se prepuštamo Božiću. Blagdanska čarolija nas jednostavno obuzme i nema smisla boriti se protiv toga. Prepustite se, uživajte jer to je zaista najljepši dio godine.
Svatko će u danima koji su pred nama pronaći mnogo razloga za sreću, osmijeh i pozitivnu energiju. To je jednostavno tako.
Svatko blagdane doživljava i proživljava na neki svoj način.
Blagdani su doba godine kad se više družimo, posjećujemo obitelj, prijatelje, znance. Upravo taj dio će nekoga možda i učiniti tužnim i sjetnim jer nekih ljudi više nema. Nema više prilike za zajedničkim druženjima, zdravicama, smijehom. Nažalost i to je dio života, ali dok se rado i često sjetimo onih kojih više nema s nama - oni su na jedan način i dalje tu.

Zato od blagdana moramo uzeti ono najbolje, najpozitivnije i najljepše. Upravo onako kako priliči ovom dobu godine.
U nedjelju je Božić, a čitavo ovo predbožićno vrijeme koje počinje paljenjem prve adventske svijeće smo u blagdanskom điru. Tjedan dana poslije dolazi i Nova godina. Još jedan razlog da se opustimo i uživamo.
Ne znam na koji način doživljavate Božić. Nekome je to isključivo vjerski trenutak, nekom drugom su to pokloni. Trećem je Božić obitelj, druženje.
Nekome je Božić kombinacija svega navedenog.
Svatko od nas ima neke razloge zašto se u božićno vrijeme osjeća posebno i zašto ga blagdansko ozračje veseli.
Neki će reći kako Božić nisu samo pokloni ili kako Božić nije samo odlazak na polnoćku ili na misu na božićno jutro.

Svatko je djelomično u pravu i djelomično u krivu. Nije ovo doba godine vrijeme kad treba mnogo preispitivati, analizirati, dokazivati tko je u pravu, a tko u krivu.
Svi mi imamo svoju priču.
Gospođa iz vašeg susjedstva je možda nedavno ostala bez svog supruga, a nakon četrdeset provedenih zajedničkih godina i točno toliko odlazaka na misu sa svojim suprugom će upravo misa na Božić biti Božić.
Za jednog tinejdžera Božić će biti biranje poklona, neke male sitnice za svoju simpatiju kojoj se srami priznati da mu se sviđa. Blagdansko vrijeme je pravi trenutak da se ohrabri i odnese joj ono što je kupio. Možda je i od svog džeparca odvajao pomalo proteklih nekoliko mjeseci ne bi li kupio ono što je htio. Zamotat će poklon i predati ga pun strepnje kako će druga strana reagirati. Hoće li simpatije biti uzvraćene? Za njega je upravo to Božić, a možda se dogodi i božićna čarolija.

Sredovječnom paru koji živi sam u obiteljskoj kući na periferiji grada Božić je isključivo i samo obitelj.
Imaju djecu koja su se odselila. Dvoje djece već je sedmu godinu u Njemačkoj, a treće dijete je na drugom kraju Hrvatske.
Božić je doba godine kad se svi okupe. Djeca, zetovi, snahe, unuci. Najmlađi sin dovodi i svoju djevojku.
Ovom paru Božić počinje već početkom prosinca. Za njih je Božić najvažniji dio godine.
Vade božićne ukrase, brižno pakiraju poklone koje su kupili za sve svoje koji dolaze jer Božić je. Kuća će biti puna, odzvanjat će smijeh, u zraku miris božićnih kolača i kuhanog vina. Dolazit će tih dana u kuću i svi oni koji žele vidjeti i pozdraviti obitelj na okupu.
Atmosfera će biti kao na filmu.

Božić je uistinu mnogo toga. Kako god na njega gledali i kako god ga doživljavali, ali Božić je: blagdan, polnoćka, kićenje bora, kupovanje poklona za drage ljude, sjeckanje mrkve za francusku salatu, pečenje kolača, neispravne lampice za bor, obitelj na okupu, adventski vijenac, traženje vlastitog imena na poklonu ispod bora, Mariah Carey i Chris Rea, glasan smijeh, razbijena kuglica, neispeglani stolnjak, Sam u kući, temperature koje štipaju za obraze i kuhano vino koje grije tijelo, ne zaboraviti na one kojima treba pomoći u bilo kom obliku, božićni filmovi s predvidljivim završetkom, purica i mlinci, nedovoljan broj stolaca za goste, gužva u dućanu, traženje stalka za božićno drvce, neuspjeli kuglof, uzvraćen osmijeh, simpatije, svako izgovoreno „sve najbolje vama i vašima“, rasipano kokosovo brašno koje osjetiš kad bos uđeš u kuhinju, bogat blagdanski stol…        

Sve to i još mnogo mnogo toga je Božić.
Što god za vas bio Božić i kako god ga doživljavali – vama i vašim najdražima, neka je sretan.
Opustite se, uživajte, izvucite ono najbolje od blagdana i budite sretni jer  - Božić je.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.